Het groeiende personeelstekort is een van de grootste uitdagingen waar de Vlaamse en Nederlandse zorgsectoren voor staan. Door vergrijzing, complexere en langdurige zorg neemt de vraag naar zorgprofessionals toe, terwijl het aantal beschikbare zorgmedewerkers afneemt. Innovaties zijn de sleutel tot de oplossing. Daarom organiseren wij in kader van het project Interreg VL-NL project ‘Samen aan Z’ de opleiding Care2Adapt.
Waarom is Care2Adapt nodig?
Het groeiende personeelstekort is een van de grootste uitdagingen waar de Vlaamse en Nederlandse zorgsectoren voor staan. Door vergrijzing, complexere en langdurige zorg neemt de vraag naar zorgprofessionals toe, terwijl het aantal beschikbare zorgmedewerkers afneemt. Innovaties zijn de sleutel tot de oplossing.
Innoveren vraagt om een andere aanpak in de organisatie. Dat verandertraject is bij veel zorgorganisaties nog een uitdaging en krijgt dit vaak door de dagelijkse drukte onvoldoende prioriteit. Daarnaast stuiten zorgorganisaties nog op veel interne drempels en op koudwatervrees. Daarom is het goed dat zorgmedewerkers worden opgeleid om in de dagelijkse praktijk vakkundig met innovaties te werken. Maar ook dat zorgorganisaties meer en beter ondersteund worden bij het selecteren, uitrollen en implementeren van innovatieve processen en methodes.
Het Care2Adapt traject biedt hierbij de helpende hand. Tijdens het traject worden medewerkers van Vlaamse en Nederlandse zorg- en welzijnsorganisaties gratis opgeleid om belangrijke innovaties te implementeren in de praktijk om zo hun organisatie duurzaam en fundamenteel te versterken.
Voor wie is Care2Adapt?
Het opleidingsprogramma is bestemd voor professionals binnen zorg- en welzijnsorganisaties die bezig (willen) zijn met innovatie en implementatie binnen hun organisatie. Dit omvat onder andere:
- het toepassen van moderne job designprincipes.
- de integratie van vernieuwende en/of digitale werkprocessen;
- de implementatie van productinnovaties;
- het opzetten van nieuwe samenwerkingsmodellen;
- het uittesten van innovatieve arbeidsorganisatiestructuren en/of;
Voorwaarden
- De organisatie waar de zorgmedewerker werkt ondersteunt de deelname aan Care2Adapt.
- De directeur/bestuurder heeft na toelating van de medewerker een aanbevelingsbrief geschreven en sluit tijdens de bestuurlijke bijenkomsten in het traject (zie programma hieronder).
- De zorgmedewerker is aanwezig bij alle programma-onderdelen van Care2Adapt: 9 fysieke opleidingsdagen (Vlaanderen-Nederland), 2 online-sessies en 4 online-intervisiesessies. Van de inspiratiebezoeken wordt verwacht dat minimaal 1 bezoek in Vlaanderen en 1 in Nederland wordt bijgewoond. Uiteraard zijn de deelnemers bij alle vier van harte welkom. (zie programma)
- De zorgmedewerker is bereid om in zijn of haar organisatie 3 tot 5 mensen als intern klankbord of implementatieteam te laten fungeren. Deze collega’s nemen deel aan een interne projectgroep.
Uit wat bestaat het Care2Adapt traject?
10 opleidingsdagen, inclusief inspiratiebezoeken en intervisieEindevent
Raadpleeg het volledige programma met data.
Door wie wordt Care2Adapt georganiseerd?
De initiatiefnemers van Care2Adapt zijn Thomas More Kempen, Health & Care Network Kempen en LiCalab uit Vlaanderen, en het Care Innovation Center uit Nederland.

